Doktor balığın kurtarılması mahkeme kararına bağlı.
Doktor balığın kurtarılması mahkeme kararına bağlı.
Sivas’ın Kangal ilçesinde madencilik tehdidi altındaki dünyaca ünlü doktor balığın kurtuluşu Sivas İdare Mahkemesi’nin kararına bağlı.
SİVAS – Sivas’ın Kangal ilçesinde madencilik tehdidi altındaki dünyaca ünlü doktor balığın kurtuluşu Sivas İdare Mahkemesi’nin kararına bağlı.
Sivas’ın Kangal İlçesi Bakırtepe’de altın madeni işleten Koç Holding’e bağlı Demir Export, daha önce ayırma işleminde siyanür, içme suyunda karışık arsenik kullandığı tezleriyle gündeme gelmişti. Şirket şimdi de dünyaca ünlü tıbbi balıklara zarar verecek faaliyetlerde bulunduğu teziyle gündemde.
Kangallar endişeli
2015 yılından bu yana bölgede altın çıkaran ve separasyon için siyanür kullanan şirket, geçtiğimiz yıllarda kapasitesini artırma ve yeni ocaklar açma kararı aldı. Açılacak ocakların dünyaca ünlü hekim balıkların bulunduğu Kalkım kaplıcalarına yakın olması, taşınacak patlamaların yer altında oluşturacağı çatlaklarda kaplıca suyunun zarar görebileceği alarmlarına neden oldu. altın çıkarma faaliyetlerinde dışarı. Toprak altında oluşacak çatlakların su ve balık kaybına yol açabileceği ve onarılamaz hasarlara yol açabileceği öne sürülmüştür.
Bölgede bulunan 39 gönüllü, doktor balıkları ve çevredeki su kaynaklarını korumak amacıyla, bölge hakkında verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi’nin olumlu raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması için Sivas İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Davanın üçüncü duruşması bugün görüldü.
Uzman “Acıtacak” dedi
Bilirkişi raporu bugün Sivas İdare Mahkemesi’nde üçüncü kez görülen karar duruşmasında değerlendirildi. Olay yerinde yapılan keşfin ardından yapılan bu duruşmada, bilirkişi görüşüne göre madencilik faaliyetlerinin tıbbi balıklara ve diğer su kaynaklarına zarar verebileceği, keşif sırasında talimatlara aykırı hareket eden TIR’ların olduğu ortaya çıktı. açığa çıkarıldığı ve çevrede tespit edilen kirliliğin olağan düzeyin üzerinde olduğu görüldü. Mahkeme kararının taraflara yazılı olarak tebliğ edileceği belirtilerek, duruşma sonlandırıldı. Önümüzdeki günlerde açıklanacak kararın tıbbi balıkların güvenliğini etkilemesi bekleniyor.
“Tedbir alınmazsa çok geç olacak”
Duruşmanın ardından açıklama yapan davanın taraflarından gönüllü Hüsnü Engin, önlem alınmazsa tıbbi balığa geç kalınabileceğini belirterek, “Koç Holding için demir madeni şantiyesi vardı. bizim köye yakın.Oranın mağduriyetini hala yaşıyoruz.Bu sefer köy civarında altın madenleriyle ilgili sorunlar çıkmaya başladı.Orada çıkan maden, Kalkım köyünün şifalı balıklarını ve Çetinkaya gibi civar köylerin sularını etkiliyor.Madencilik çalışmalar hızla devam ediyor izin beklemeden başladılar.Sondajlar ve makine çalışmaları var.Bu iş böyle giderse kısa sürede herkese haber verilecek.Kalkım köyündeki balığa giden su da kesilecek ve Çetinkaya suların kesileceğini söyledi. suyun bir kısmı gidecek, sonra insanlar ‘Biz ne yaptık’ diyecekler. “Olumlu karar bekliyoruz” dedi. Uğraşıyoruz inşallah olumlu bir karar çıkar ve sularımız kurtarılır.Mahkemede yerel halk her yönüyle sorunlarını anlattı, sorunlarını konuştu. bu işlerin suları bitireceği gerçeği.Çünkü eserlerin bulunduğu yerin su havzası olduğunu ve bu işlerin su havzasını bitireceğini anlatmaya çalıştılar.Jüri dinledi.Kararın gelmesini bekliyoruz, Temennimiz kararın bizden yana olması ve su havzalarını kurtarmamızdır” dedi.
alpu-ajans.xyz