Haber

Sevda Karaca: Temel hak ve özgürlüklere düşman bir torba yasa bu

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, TBMM Adalet Komisyonu toplantısında “etki ajanlığı” olarak tanımlanan düzenlemeyi eleştirdi.

“Torba yasa” şeklindeki teklifleri garabet olarak nitelendiren Karaca, “Ne yazık ki yine aynı şeyi yaşıyoruz. Böyle bir torba yasa mantığında her şeyin iktidarın istediği gibi komisyonlara getirildiğini, yetkin bir tartışma olmadan da bir-iki günde komisyondan geçirildiğini görüyoruz. Torba yasalar milattan önce 98 yılında bile eski Roma’da siyasi rüşvet olduğu söylenerek yasaklanmış” dedi.

“Bu yöntemin AKP iktidarında sürekli olarak kullanıldığını ve bunun da temel niyetinin, toplumu ve siyaseti dizayn etmek için olduğunu görüyoruz. Bunun en yakıcı örneklerinden bir tanesi bu torba yasadaki etki ajanlığı düzenlenmesi. Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ adıyla anılan düzenlemenin gerçek bir garabet olduğunu vurgulamak istiyorum” diyen Karaca, şunları söyledi:

BASKICILIĞIYLA MEŞHUR ÜLKELERDE BENZER DÜZENLEMELER VAR: “Tam da AKP dönemindeki diğer düzenlemeler gibi tümüyle soyut, kapsamı belirsiz, istenildiğinde başvurulacak bir düzenlemeden bahsediyoruz. Otoriter bir rejim oluşturma çabasındaki iktidarların aslında başta demokratik toplumsal kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları olmak üzere bir biçimiyle yurt dışıyla bağlantılı kurum ve kuruluşları, gazetecileri, fikir önderlerini baskı altına almak için kullandığı bir düzenleme bu. ‘Benzer düzenlemeler farklı ülkelerde de var’ diye savunusu yapılıyor. Başta gazeteciler olmak üzere, tüm muhaliflere sopa göstermek üzere dünyanın pek çok ülkesinde, baskıcılığıyla meşhur ülkelerde benzer düzenlemeler var.”

ŞİRKETLERLE İLGİLİ HABERLER SUÇ SAYILABİLİR: “Türkiye’de bugün devlet ile iktidar arasındaki makas neredeyse kapanmış durumda; iktidarın yararı kamu yararının üzerinde tutulur durumda. İktidarın gayet iyi bildiği ‘ortağım’ dediği Tosyalı Holding’den. Geçtiğimiz sene Tosçelik’te bir patlama oldu ve işçiler yerlerde yanarak kıvrandı. Bunun haber yapılması bu yasa geçerse suç kapsamına alınabilir. Bakın -ki bunu atmıyorum, yapılmışlığı var- hiçbir işçi sağlığı önleminin alınmadığı, patlama sonrası yanan işçinin üzerine damacanayla su dökülen Tosyalı Demir Çelik fabrikasıyla ilgili haberlere geçen sene erişim engeli getirilmişti. Sebep neydi peki? Şirketin çıkarları, şirketin ürettiği çeliğin devletin çıkarlarının gereği olarak korunması gerektiği. Şimdi, demek ki artık bu yasayla sadece erişim engeli getirmekle kalmayacaksınız, iktidar ortaklarının şirketlerinde yaşananlara ilişkin yazılıp çizilenlere de casusluk suçlaması getirilebilecek. Örnekler uç örnekler değil. Yasa taslağının gerekçesinde ‘Bu kapsamda iktisadî, malî, askerî, millî savunma, kamu sağlığı, kamu güvenliği, kamu düzeni, teknolojik, kültürel, ulaştırma, haberleşme, siber alan, kritik alt yapılar, enerji gibi diğer yararlarda devletin iç veya dış siyasal yararları kavramı içinde kabul edilir’ yazıyor.”

İKTİDAR YENİ DÜŞMANLAR ÜRETİYOR: “Ciddi bir meşruiyet sorunu yaşadığı zaman bu iktidar sürekli alet kutusuna yeni düşmanlar ve yeni düşmanlık projeleri eklemeye çalışıyor. Toplumu korkutup susturarak yöneteceğini açıkça ilan etmektir bu. Ayrıca iktidarın hazırlamakta olduğu anayasa tartışmalarının da özünü yansıttığını düşünüyoruz biz. Anayasa’da yazan fikir ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, haber alma hakkı gibi en temel hak ve özgürlüklere düşman bir torba bu.”

KADINLAR SOYADLARINI GERİ İSTİYOR: “Bir noktaya daha vurgu yapmak istiyorum. İktidar, söz konusu olan kadınlar olduğunda sürekli en ileri hakları kendi döneminde sağladığını anlatıyor. Şimdi, bu anlatı, bu hikâye kadınların en temel haklarının tam da bu dönemde tırpanlandığının üstünü örtmek için çok kullanışlı bir anlatı gerçekten. 21 madde var bu torbada, 11’i AYM iptal ettiği için yeniden düzenleme içeriyor. Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği ve Meclise yeni bir düzenleme için süre verdiği kadınların soyadına ilişkin olumlu bir düzenleme yapma neden bu torba içerisinde yok ? Bunun açıklanması lazım ve bu açıklamayı ‘Şöyle getireceğiz, böyle götüreceğiz’ diye yapmanızın özellikle kadınlar açısından bir anlamı yok. Kesin, net bir bilgi istiyoruz. 21 maddenin 11’i AYM iptal ettiği için yeniden düzenleniyorsa AYM’nin iptal ettiği, kadının soyadını kullanabilmesi için verdiği karar neden burada yok? Kadınlar soyadlarını geri istiyor, bu konuda açık, net bir düzenlemenin ne zaman yapılacağını açıklama borcu var bu iktidarın; kadınlara bu borcu ödemenizi bekliyoruz.”

(HABER MERKEZİ)

ayvacikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu