Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimi için sandık başında
Cumhurbaşkanı’nın 5 yıl görev yapacağı seçim için ülke genelinde 973 ilçede ve 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kurulacak. Seçimde 60 milyondan fazla seçmen oy kullanacak.
Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimde yarışacak. Oy verme işlemi Türkiye genelinde saat 08:00’de başlayacak ve saat 17:00’de sona erecektir. Ancak saat 17.00 olmasına rağmen sandıkta oy kullanmak için bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacaklar.
Seçmenler, kimliklerini çekinmeden ortaya koyan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasına sahip resmi belgelerden biri ile fotoğraflı olarak oy kullanabilecek. Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdı getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi formunu almayanlar, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden öğrenebilecek.
Oy kullanma yerine cep telefonu, fotoğraf makinesi, sinema kamerası gibi görüntü kaydedici veya iletişim cihazları ile girilmesi yasaklanacaktır. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılır. Seçmenler, sandıkta cumhurbaşkanı adayları arasından Recep Tayyip Erdoğan veya Kemal Kılıçdaroğlu’nu seçtikten sonra oyu zarfa koyup sandığa atacak. Oy verme işlemlerinin sona ermesinin ardından oyların sayım ve dökümüne geçilecek. Hastalık veya sakatlık nedeniyle yatalak olan seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturulacak. Bu seçmenler, mobil sandıklarda oy kullanabilecek. Ayrıca görme engelliler, 14 Mayıs seçimlerinde olduğu gibi kendileri için hazırlanan şablonla ilk kez bu seçimde oy kullanabilecek.
GÜMRÜKTE OY VERME SÜREÇLERİ DEVAM EDİYOR
Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı yaklaşık 3,5 milyon seçmen için 73 ülkede 151 temsilcilikte 167 noktada sandık kurulları oluşturuldu. Yurtdışı temsilciliklerde oy kullanma süreci 24 Mayıs’ta sona erdi. İkamet ettikleri ülkede belirtilen süre içinde oy kullanamayanların gümrük kapılarında oy kullanma işlemleri saat 17.00’ye kadar devam edecek. Yurtdışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye’ye getirildi. Ankara ATO Kongresi’nde bulunan Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu’nda saklanan oylar, yurt genelinde oy verme işleminin tamamlanmasını müteakip diğer oylarla eş zamanlı olarak açılacak ve sayılacaktır.
OY YERLERİ
Kapatılan sandık sandıkları, oyların kapanmasını ve seçmenin özgürce oy kullanmasını sağlayacak şekilde olacak ve içinin dışarıdan izlenmesine izin vermeyecek. Görevli meclis üyeleri, adaylar ve sandık başındaki gözlemciler (gözlemciler) üzerinde rozet, amblem veya partilerini gösteren herhangi bir işaret bulunmayacaktır. Sandık kurulu başkanı ve üyeleri göreve başlamadan önce sandık önünde yemin ederek sandığın boş olup olmadığını kontrol eder. Sandık kurulu başkanı, sandık alanındaki düzenlemeyi sağlar. Önderlik düzeni bozmaya çalışanları uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandıktan atabilecek. Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenin sandık süreçlerini izlemesini engelleyecek nitelikte olmayacaktır. Oylamada hamile, hasta, engelli ve yaşlılara öncelik verilecek. Hiç kimse sandıkta seçmene, kullanacağı oy konusunda müdahale edemeyecek, öneride bulunamayacak veya tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler, oylarını kullandıktan sonra sandıktan çıkacak.
SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI
Seçim yasakları kapsamında 06.00-24.00 saatleri arasında alkollü içecek satışı yapılmayacak, halka açık yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasaklanacak. Oy kullanma süresi boyunca Cümbüş mekanları kapalı kalacak, eğlence niteliğindeki lokantalarda sadece yemek servisi yapılabilecektir. Seçim yasaklarına ve belirlenen kurallara uyulmak kaydıyla saat 18.00’den sonra nikah kıyılabilir. Güvenlik ve düzeni sağlamakla görevli olanlar dışında kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organları, seçim günü saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarına ilişkin haber, iddia ve yorum yapamayacak. Ancak 18.00-21.00 saatleri arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında YSK’nın seçimle ilgili vereceği haber ve duyurular yayınlanacak. Seçim günü saat 21:00’den sonra tüm yayınlar ücretsiz olacak, ancak YSK tarafından gerekli görülmesi halinde saat 21:00’den önce yayın yapılmasına karar verilebilir.
OYLAR NE ZAMAN DEĞERLENDİRİLECEK
Birden fazla adaya “Evet” veya “Tercih” damgası basılmamış oylar geçersiz sayılır. Oy pusulasının bütünlüğünü bozacak şekilde yırtılması veya yırtılması ve oy pusulasının üzerine mühür dışında veya mühür yerine rastgele özel işaret, isim, imza kaşesi veya parmak izi basılması da oyunu geçersiz kılar. Ayrıca oy pusulasında karalama, kazıma, belirgin bir şekilde işaretlenme veya zarftan rastgele bir madde çıkması halinde oylar geçersiz sayılacaktır.