Haber

İçişleri Bakanı Soylu, Hatay’da açıklama yaptı: (3)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay’daki su kesintisi iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, bugün Hatay’da 1 milyon 200 bin paketli suyun depremzedelere ulaştırıldığını bildirdi.

Soylu, Hatay Afet Uyum Merkezi’nde yaptığı açıklamada, bugüne kadar toplam 13 bin 722 artçı sarsıntı meydana geldiğini söyledi.

Bunun çok sıradan bir durum olmadığını ifade eden Soylu, “Aslında bu depremler ardı ardına sıra dışı bir süreç. Bunu hep birlikte yaşıyoruz.” söz konusu.

Toplam 26 bin 32 enkazın aranarak kurtarıldığını kaydeden Soylu, şöyle devam etti:

“Bunun yanı sıra Hatay’da toplam alanda 28 bin 300 moloz özelinde 12 bin 218 moloz ve acilen yıkılması gereken 6 bin 832 bina var. Ağır hasarlı binalar dışında toplam 19 bin 42 bina var. Ayrıca istiyorum” Ortalama vermek gerekirse; yüzde 25’i yıkıldı ve hemen yıkılacak, yüzde 75’i de ağır hasarlı. Ayrıca 1 aylık itiraz süreçlerinden sonra ‘ağır yıkılmış’ tablosu da var. ve enkaz kaldırma yüzde 15’tir. Yani tüm bölgede hem toplam moloz hem de acil yıkılacak binalarda yüzde 15’e ulaştık.”

Yıkım işleminde hem özel sektör hem de kamu araçlarının kullanıldığını, yıkım işlemi sırasında değerli eşyalarının bulunabilmesi nedeniyle kiracı ve mülk sahiplerini aradıklarını belirten Soylu, sürecin titizlikle yürütüldüğünü vurguladı.

Deprem bölgesinin tamamında 332, Hatay’da ise 80 çadırkent alanı oluşturulduğunu, 370 bin 482 çadır kurduklarını belirten Soylu, “Sahadan aldığımız bilgi bu sayının 400 binin üzerinde olduğu. Sadece Türkiye’de. 101 bin 168 çadır, bunun dörtte birinden biraz fazlası. Hatay’da kuruldu. Toplam 1,5 milyon afetzede çadırlarda kalıyor. 405 bini Hatay’da kalıyor.” dedi.

konteyner şehri

Depremden etkilenen 10 ilde Hatay’da 62’si olmak üzere 209 konteyner alanı oluşturulduğunu belirten Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hatay’da toplam 21 bin 895 konteyner konteynır planlandı. Şu ana kadar -en son Katar konteynerlerinin bir kısmı geldi ve yerleştirildiler- Hatay’a toplam 3 bin konteyner kuruldu. Bugün 902 konteyner konteyner yola çıktı. Ailelerin bir kısmı da yerleşti.Öncelikle bu afette hayatını kaybeden ailelerin yakınları, şehit yakınları, ardından engelliler, yatalak hastalar, savunmasız kümeler ve son olarak da yardım alan vatandaşlarımız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı.Kiracılar olarak biz oraya yerleştiriyoruz ve yerleştirmeye devam ediyoruz.Bundan sonra orta hasarlı, ağır hasarlı, yıkılan veya acil yıkılacak olan hem mal sahipleri hem de kiracılar yerleşebilecek. içinde, bundan sonra, onların tüm oburları yerleşebilecek.”

Deprem bölgesinin tamamında toplam 860 bin 375 kişinin tahliye edildiğini belirten Soylu, diğer illere giderek ihbarda bulunan depremzede sayısının 1 milyon 281 bin 599, tespit edilebilen tahliye edilenlerin sayısının ise 2 olduğunu paylaştı. toplamda 141 bin milyon.

Suya ihtiyaç iddiaları

Hatay’da şebeke suyunun günlük ihtiyaçlar için kullanıldığını belirten Soylu, şunları kaydetti:

“Bölgeye sevk edilen ambalajlı su ile bugüne kadar içme suyu ihtiyacı karşılandı, karşılanmaya da devam ediliyor. Ancak bugün Hatay’a ulaştırılan ambalajlı içme suyu sayısı 1 milyon 200 bin adet. Dün akşamdan beri böyle, ‘Hatay’ın suya ihtiyacı var’ diye bir şey çıktı. Hepimiz bu masanın etrafında çalıştığımız için üzgünüz. Artık olmayan bir şey, yani ufak bir eksiklik bir yerde olabilir, kişinin kendi adına bir talebi olabilir ama bu İstanbul’da da olabilir başka bir yerde de olabilir. Sabahtan akşama kadar burada. Depremzedelerimize ulaşmak ve tüm eksikliklerini gidermek için çaresiz bir çaba var. Öyle bir sosyal medya dalgası yayılıyor ki gerçekten hepimizi üzüyor ve bazen çalışmamıza engel oluyor. Bazen de planlarımızı alt üst eder. Arkadaşlarımızın moralini bozmaya çalışıldığı açıktır.”

“Saçmalık üzerine felakete başka felaketler ekliyorlar”

Dağıtılan su miktarının ihtiyacı karşılamaya yettiğini kaydeden Soylu, şöyle konuştu:

“Eksik olmaz mı, Cenâb-ı Hak kâmil, hepimiz eksiğiz. Bir kıtlık var ama şu veya bu şekilde su talebiyle karşılaşmamız gerekiyor. Muhtarlarımız, kaymakamlarımız, belediyelerimiz çağrıldı, ‘Bildiğin bir yer var mı yok mu söyle’ diyor. Birileri geldi bir kere vatandaşımızın eksiğini kapatmak için elimizden geleni yaparken burada ki süreçlerde konuyu manipüle edip yalana, yalana dayalı açıklamalar yapmak ne kadar doğru bilmiyorum ama diğer tarafta nasıl verilsin 22 mahalle harap hangisini düzeltelim neyi düzeltelim burada sadece 16 belediye hatay büyükşehir ve ilçe belediyeleri hep birlikte çalışıyor Vatandaşa buranın suyu ulaştırılabiliyor, vücutlarını kaputun altına sokup çabalıyorlar.Bunu bu şekilde değerlendirmek doğru olur.Bu ne edeple ne de ahlakla bağdaşmaz. Buradaki insanların yaşadığı felakete saçma sapan başka felaketler ekliyorlar. Bunun gerçek olmadığını söylüyorum. Bu saçmalık. Bunu da bir formülle açıklamamız gerekiyor.”

Dezenformasyonla mücadele

Su sorunu gibi birçok konuda sosyal medyada yanlış bilgilerin yayıldığını belirten Soylu, “Çok fazla dezenformasyonla karşı karşıyayız, Siber Kabahatler Daire Başkanlığı 1090 hesap yöneticisini tespit etti, bunu savcılarımızla paylaştı. Sosyal medyada 613 hesap yöneticisi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan alınan talimat doğrultusunda işlem yapıldı.Türkiye’de 151 kişi gözaltına alındı, 29 kişi tutuklandı.Sosyal medyada vatandaşlarımızı sömürmek için yapılan tüm oyunlar ve dezenformasyonla onları kışkırtmak devletin bütün kurumları tarafından takip edilmektedir.

Bakan Soylu, deprem bölgesinde çocukların kaçırıldığını iddia edenlerin veya ahlaksız iftiralar atanların da olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Bu günleri istismar etmeye çalışan zihniyetler var, var ama biz de uyguluyoruz. İşte ‘Çocuklar kaçırıldı, çocuklar gözaltına alındı’. Buradan vatandaşlarımıza bir kez daha söylemek isterim Jandarma ve güvenlik bölgesinde bize tek bir kaçırma ve gözaltı olayı bildirilmemiştir. organ mafyası gibi dönem-dönem şehir efsaneleri olarak nitelendirilen… Elbette bu süreçlerin her biri ürkütücü, topluma yanlış bilgi ve mesajlar veriyor. Allah bu dezenformasyon ve saçmalıklardan bizleri ve milletimizi korusun.”

Depremden sonra en çok tartışılan konulardan biri de “Suç işleyen tutuklanacak mı?” Bir sorusu olduğunu kaydeden Soylu, “Adalet Bakanlığımız, polisimiz, jandarmamız tüm birimlerimiz aktif olarak çalışıyor. Uluslararası yasak getirilmesiyle birlikte yurt dışına kaçma sorunları da ortaya çıktı. Şimdiye kadar Elimdeki sayı 791 zanlı, şu ana kadar 249. 251’i isim kontrolü ile serbest bırakılıncaya kadar tutuklandı ama süreçler halen devam ediyor” dedi.

Bakan Soylu, Antakya’nın büyük bir tarihi miras olduğunu ve bu mirası yaşatmayı hedeflediklerini belirterek, “Antakya, kendi köyleriyle birlikte yüzde 58’i yıkılmış, acil yıkılmış, ağır ve orta hasarlı binalar, daha doğrusu bağımsız bir bölümü var. Bu bir yıkımdır ve Antakya merkeze getirirsek sayı yüzde 70’i geçer.Karşı karşıya kaldığımız bu sürecin her anını tüm arkadaşlar, herkes, her ildeki arkadaşlar, her görevdeki arkadaşlar yönetiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı.” dedi.

(Bitti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu