Hocalı Katliamı hafızalarda tazeliğini koruyor
Bitmeyen acı, Hocalı Katliamı…
Hocalı Katliamın üzerinden 31 yıl geçti ama acı bugün Azerbaycanlıların yüreğinde tazeliğini koruyor.
Her yıl Hocalı halkını mağlup halk olarak anan Azerbaycanlılar, 2020 yılında 44 gün süren 2. Karabağ Savaşı’nda ordularının kazandığı zafer nedeniyle şehitlerini 3 yıl boyunca muzaffer bir halk olarak anıyorlar.
asla unutulmayacak
İnsanlık tarihine kara bir leke olarak yazılan bu katliam hiçbir zaman unutulmayacak olsa da işgal altındaki toprakların özgürleştirilmesi Azerbaycanlıların yüreğine su basmıştır. Azerbaycanlıların şimdi tek istediği Hocalı Katliamın faillerini adalete teslim edin ve adaleti bulun.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Azerbaycan’a karşı toprak tartışması başlatan ve saldırmaya başlayan Ermeniler, 1991 yılının son günlerinde bölgenin tek havalimanına sahip ve stratejik öneme sahip olan ablukayı kaldırdılar. Hocalı’yı işgal etmek için harekete geçti.
Ermeniler 3 taraftan saldırdı
25 Şubat 1992’de aylarca süren saldırılarını yoğunlaştıran Ermeniler, o sırada Hankendi’nde bulunan Sovyet Rus ordusunun 366. motorlu alayının yardımıyla üç koldan saldırdı.
Sadece işgalle yetinmeyen Ermeniler, sivilleri katlederek, esirlere işkence ederek 20. yüzyılın en kanlı katliamlarından birini gerçekleştirdi.
613 Azerbaycanlı öldürüldü, 106 kadın ve 63 çocuk
Daha önce 7.000 kişi yaşıyordu Hocalı’da 106’sı kadın, 70’i yaşlı, 63’ü çocuk 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulmuş, Ermeni güçleri 1275 kişiyi esir almış, 150 kişiden halen haber alınamamıştır.
Katliamda 8 aile tamamen yok oldu, 25 çocuk anne ve babasını, 130 çocuk ise anne ve babasından birini kaybetti.
Öldürülenlerin isimleriyle tıbbi muayeneler ve tanık ifadeleri, Hocalı Kadın, yaşlı, çocuk ayrımı yapılmaksızın, sakinlerinin kafa derisinin soyulması, kuruluğu, burnu, cinsel organlarının kesilmesi, gözlerinin alınması gibi akıl almaz eziyetlere maruz kaldıklarını açıkça göstermektedir.
Boyunları vurulanlar, karınları süngülenen hamileler…
Katliamın kurbanları arasında mideleri süngülenen hamile kadınlar olduğu gibi, başları kesilerek ve yakılarak öldürülenler de var. O dönemde çekilen görüntü ve fotoğraflar katliamın vahametini gözler önüne seriyor.
Azerbaycan’a göre, Hocalı’da yaşananların 1949 Cenevre Sözleşmeleri, Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya İnsanlık Dışı Diğer Sözleşmeler Aşağılayıcı Muamele veya Ceza, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme. ciddi sözleşme ihlali miktarı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 22 Nisan 2010 tarihli kararında Hocalı’da yaşananlar, savaş suçları veya insanlığa karşı kabahatler olarak görüldü.
18 ülkenin parlamentosu soykırım olarak tanındı
Bugüne kadar ABD’nin 18 ülkesinin parlamentosu ve 24 eyaletinin parlamentosu, Hocalı olaylarını kınayan ve soykırım olarak gören kararları kabul etti.
Hocalı’da yaşananları dünyaya duyurmaya devam eden Azerbaycan, uluslararası toplumdan cezalandırılmasını talep ediyor.
İşte Hocalı Katliamı’ndan çarpıcı kareler…